Strava v chronické a akutní pankreatitidě pankreatu, přibližné nabídky

Dívka jí

Cílem jakéhokoli typu terapeutické stravy je usnadnit provoz trávicího traktu a příbuzných orgánů.

Zánětlivé procesy v pankreatu jsou doprovázeny syndromy bolesti, zhoršením v obecném stavu nemocných a vyžaduje smysluplný přístup k každodenní výživě.

Pojďme zjistit, která strava je nezbytná pro pacienty s pankreatitidou.

Proč je strava nezbytná?

Abyste nevyprovokovali další útok pankreatitidy nebo nepřenášejí chronickou do akutní fáze, měli byste se držet dietních dieteterů. Porušení standardů, návrat k potravinovým návykům může vyvolat nejen zhoršení stavu pacienta, ale také způsobit řadu komplikací.

Jakákoli léčba léčby by měla být doprovázena určitým dietním stolem, bez kterého všechny pokusy o vyléčení zůstanou neúspěšné. V případě nedodržení základních principů léčby začnou enzymy vylučované pankreasem namísto jejich hlavní orientace (trávení příchozího jídla) trávit buňky samotného orgánu.

Základní principy

Základní principy stravy u akutní pankreatitidy, exacerbace chronických a chronických by měly zahrnovat následující faktory:

  • Nesené nebo tvrdé jídlo, schopné navíc poškodit gastrointestinální trakt, je nahrazeno bramborovou kaší;
  • Počet jídel je rozdrcen až 5krát denně, s minimální částí;
  • Teplota jídla by měla být střední, použití horkých a studených jídel je zakázáno;
  • Zvířecí tuky jsou nahrazeny zeleninou, ale ne více než 60 gramů v denní stravě;
  • Vývary jsou povoleny po druhém třetím varu;
  • Maso by mělo být důkladně zkroucené a rozdrcené;
  • Množství příchozího proteinu by nemělo být menší než 150 gramů denně;
  • Doporučuje se péct nebo vařit zeleninu a ovoce, při nové spotřebě je jejich použití nevhodné;
  • Povinná podpora vodní bilance - více než dva litry kapaliny denně.

S počátečním útokem pankreatitidy se nemocný člověk doporučuje pro terapeutické hladovění po dobu dvou dnů. Během tohoto období je povoleno pít minerální (alkalickou) vodu. Všechna jídla použitá po terapeutické hladovění se používají v drcené formě se snížením symptomatických projevů - ve standardu.

Počet použitých kalorií denně s dietou by neměl překročit 2500 kcal. Při exacerbaci je obsah kalorií v jídle snížen na 1 500-1700 kcal.

Povolené a zakázané produkty

Co lze jíst Na stravě s akutní pankreatitidou:

    Dívka u stolu s užitečnými produkty
  • Kaše na vodě - pohanka, Hercumar, Semolina, rýže - s mírně viskózní nebo kapalinovou konzistencí.
  • Mléka - nízká -kalorie kefirů, jogurty, jogurt, tvaroh, mléko. Máslo nesmí používat ne více než 15 gramů denně.
  • Ryby s nízkým obsahem - treska, štika, platýse, štika, pyl - vařené nebo dušené.
  • Maské maso - hovězí maso, králík, kuře, krůty, tele - vařené nebo dušené.
  • Zelenina - pečená v bramborových kaší nebo pečené - brambory, dýně, okurky, řepa, zelený hrášek, mrkev. Pekingské zelí, barva nebo brokolice.
  • Odvahy, šťávy, kompotes, pěny z bobulí, ovoce.
  • Rostlinné oleje - olivové, slunečnice, kukuřice - v minimálních částech.
  • Špatně vařený čaj - zelená, černá.
  • Sweets - Jam, Pastille, Marshmallows, Jam, želé - minimální porce.
  • Polévky na vodní nebo zeleninovém vývaru - s drcenými obilovinami, těstovinami.
  • Sýry jsou nízké, bez obsahu koření.
  • Ovoce (sladké, zralé) - ananas, červená jablka, jahody, meloun - v malém množství.
  • Chlebové výrobky - sušený chléb, sušenky, bryndáčky, suché sušenky.
  • Vejce - Ve formě parní omelety ne více než čtyři jednotky týdně.

Že nemůžete jíst:

  • Všechny typy klobás.
  • Ponorné sladké nápoje, alkoholické a nízký alkohol, kouření.
  • Houby.
  • Tukové vývary, ucho, borscht, zelí, mléčné polévky.
  • Tukové odrůdy masa - husa, vepřové maso, jehněčí.
  • Tuk nebo kyselý tvaroh.
  • Ochrana, zejména maso.
  • Konzervovaný zelený hrášek, hrášek, fazole, čočka.
  • Majonéza a další koření (omáčky).
  • Zmrzlina, ledové nápoje, horké polévky, čaje, káva.
  • Pšenice, ječmen, Pearl Barley.
  • Mastné ryby - sumce, pstruh, losos, jeseon, makrela.
  • Lard a zvířecí tuky.
  • Cukr, sladkosti (včetně čokolády), kakao, čokoláda, kávové nápoje.
  • Rajčata, špenát, bílé zelí.
  • Chléb - Čerstvě upečené bílé, máslové buchty, pečení pečiva, chléb z celé mouky (hrubé broušení).
  • Celé nebo kondenzované mléko, kondenzovaný krém.
  • Citrusové ovoce, hrozny, fíky, manga, banány.

U chronické pankreatitidy V latentní fázi se seznam povolených produktů mírně rozšiřuje, část zakázaného průchodu do podmíněně podrobného. Ve fázi remise je povoleno:

    Povolil produkty pro pankreatitidu
  • lněný olej;
  • Sladké hrozny, hrušky, sušené ovoce (včetně švestků), banán, lingonberry, meloun;
  • chobotnice, mušle, krevety;
  • vyklíčila pšenici ve formě želé;
  • Kávové nápoje s mlékem;
  • skořice, kurkuma;
  • vlašské ořechy, arašídy, kešu;
  • Dill, petržel, celer;
  • vařená klobása nejvyššího stupně;
  • Lilek, cibule - tepelně zpracované.

Doporučení pro zakázané a povolené produkty jsou dány dietologem na základě obecného stavu těla a přítomnosti potravinových alergií.

Přibližné menu za týden

Poskytovaný energetický obvod není hlavní, jeho použití musí být koordinováno s ošetřujícím lékařem.

  Snídaně 1 Snídaně 2 Večeře Odpolední svačinu Večeře
1 Ovesná ovesná vločka na mléko, zelený čaj bez cukru, parní kotleta Compote, vařené hovězí maso, pudink z chvěvého sýra Čaj, polévka s dvojicí masových kuliček, upravená Pečená hruška a jablko Kapalné pyré z brambor, masové role, nízký obsah kefiru
2 Pudding rýže, kompot, dušená omeleta Pečené maso, tuk bez chvění, kompot Zeleninová polévka, tekutá želé, řepa Pečená sladká jablka Saharský čaj, dušené masové kuličky, pudink z chvěvého sýra
3 Tekutá pohanka, čaj, masové kuličky z masa Dušená zelenina, jogurt, kotlety z krůty krůt Kapalné bramborové pyré, zeleninová polévka, vařený králík, kompot Cukrový čaj, ovoce souffle Umytá pečená cuketa, želé, kuřecí prsa
4 Neslazený čaj, bramborová kaše, vařená ryba Rosehip Decoction, parní omeleta Kapalná polovina, želé, masa na páru Mléčný čaj, sýr s nízkým obsahem Pure mrkev, kompot, vařené ryby
5 Tekutá kaše rýže, čaj, chvění sýr bez tuku Želé, pudink z tvarohu Krémová pořad na Hercules, kompot, dušené kotlety Čaj, pudink z jablek a mrkve Parní masové kuličky, pečená řepa, čaj
6 Neslazený čaj, ovesná kaše, vařená ryba Kompot, tvaroh s lžičkou medu Nastrouhaná zeleninová polévka, dušená ryba, mrkvové pyré, čaj Fatfound Yogurt, Pastille Čaj, ovesná vločka s vařeným kuřetem
7 Vermichel, vařené ryby, kompot Želé, omeleta parníku Zeleninová polévka, čaj, pohanka kaše, masová parní rolka Trpící sýrem s odstředěním, čajem Vařené kuře, kefir, mrkvové pyré

Recepty lahodných jídel

Parní kotlety

Složení:

  • Hovězí maso s nízkým obsahem - 250 gramů;
  • Mléko - 3 lžíce. lžíce;
  • Olivový olej - 3 polévkové lžíce;
  • Špetka soli.

Maso je důkladně nasekané v mlýnku na maso, zbývající komponenty se přidávají k výslednému mletému masu. Malé koule se tvoří z hmoty a připravené ve dvojitém kotli. Doba vaření je půl hodiny.

Vývar z bobule Rosehip

Sklenice ovoce šípkového ovoce se nalije jedním a půl litru vroucí vody, naplněné v termosku. Doba výroby - 2 hodiny. Se zvýšenou pevností odvar je možné zředit vařenou vodou (1 na 1).

Salát s řepou

Řepa a mrkev v kůře se vaří, čistí a otírají. Jsou ochuceny rostlinným olejem, podávané jako příloha.

Názory lékařů

Různé produkty

Podle lékařů vyvážená strava (tabulka č. 5) rychle normalizuje trávicí systém, zejména břišní. Sledování doporučení umožňuje pacientům rychle se přesunout ze systému akutní pankreatitidy do stadia remise a vést normální životní styl.

Nutritiontists poznamenává, že neustálé dodržování požadavků na pankreatitidu pomáhá potlačit onemocnění a neumožňuje jí v chronické verzi nemoci do akutní fáze. Obecná stav těla pacienta závisí na sobě - odmítnutí terapeutické stravy vždy vede k opakovaným útokům a návratu do akutní fáze nemoci.

Recenze a výsledky stravy

Názory na výhody stravy od pacientů jsou jednoznačné - velmi pozitivní. Lidé, kteří přežili syndrom bolesti s počátečním útokem, se nesnaží porušit doporučený způsob života. V období dětí vyžaduje akutní pankreatitida také dodržování stravy, frakční výživy a lázeňským ošetřením.

Rodiče, kteří čelí tomuto jevu, musí přehodnotit dietu dítěte a odstranit jídlo, které není vhodné pro jeho věk.Hlavní chybou při krmení dětí je časný překlad na společný stůl, velké množství smaženého, mastného a uzeného jídla. U dospělých jsou tato jídla známkou lásky k nezdravé výživě, jejíž výsledkem je pankreatitida.

"Zkroutil jsem mě přímo v práci, sanitka mě vzala do nemocnice, kde mi byla diagnostikována akutní pankreatitida. První tři dny mě držely na minerální vodě a pak povolily pouze tabulku č. 5."

Po propuštění z nemocnice jsem šel k dietologovi a požádal mě, abych se stal správnou stravou. Používám to pouze již druhý rok, neměl jsem více útoků. “

"Dostali jsme se s jeho synem v gastroenterologii přímo z mateřské školy. Nevím, co přesně způsobilo tuto nemoc, možná s láskou dítěte k masu. Byli jsme dobře zacházeni, nyní sedíme na konstantní stravovacím stole. Z solidarity se k němu přepnula, takže onemocnění gastrointestinálního traktu se rozhodně nehrozily."

"Na festivalu jsem se rozhodl trochu podvádět a snědl mi jedno jídlo zakázané. Moje chronická pankreatitida reagovala ráno ráno - nesnesitelná bolest v oblasti žaludku a nachlazení později. Doktor mi předepsal hladovou stravu po dobu tří dnů, a pak - pak se s nimi přišla - pak mě přišla na tři dny, a pak - pak to s ničemu -"